sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Raakamaidon myyntiin uudet säädökset

MMM - 130927_raakamaitoasetusMaa- ja metsätalousministeriön antaman asetuksen mukaan raakamaitoa saa jatkossa myydä suoraan maitotilalta kuluttajalle entistä suuremman määrän ilman ns. laitoshyväksynnän hakemista. Tavoitteena on muuttaa lainsäädäntö vastaamaan raakamaidon kasvanutta kysyntää. Raakamaidon myyjän on huolehdittava elintarviketurvallisuudesta ja kuluttajan informoinnista uusien määräysten mukaisesti.

Lämpökäsittelemättömässä raakamaidossa saattaa olla taudinaiheuttajia, kuten EHEC-, kampylo-, listeria- ja salmonellabakteereita, jotka voivat aiheuttaa vakavia sairauksia ihmiselle. Riskiryhmässä ovat pienet lapset, odottavat äidit, vanhukset ja pitkäaikaissairaat. Kuluttajan riskiä lisää myös raakamaidon säilyttäminen kotona vääränlaisissa olosuhteissa.

Kuluttajan suojelemiseksi asetuksessa säädetään raakamaitoa myyviä antamaan ostajalle kirjallisesti tietoa maidon säilytyslämpötilasta ja -ajasta sekä siitä, että riskiryhmille raakamaitoa saa antaa vain lämpökäsiteltynä. Informointivaatimus koskee kaikkia raakamaidon myyjiä luovutetusta maitomäärästä riippumatta. 

Uudet säädökset tulevat voimaan 1.1.2014 alkaen

'via Blog this'

Ei kommentteja: